Denne artikel er en del af vores arkiv, hvilket betyder at artiklen ikke længere opdateres. Du er dog mere end velkommen til at læse den alligevel

Stemningsbilleder fra Espergærde Havn 2008

 

Stemningsbilleder fra Espergærde havn 2008
De efterfølgende billeder er taget på nogle solrige sommerdage, men havnen er spændende og et besøg værd i al slags vejr og hele året. 
Havnens historie,  se nederst. 

alt
Espergærde havn og kvinden i rødt

alt

Havn og havneindløb

alt
Der spises fiskefrikadeller og frituremad fra "Bagsmækken"

alt
Nordre mole med de lave reskabsskure. Egebæksvang kirke ses i baggrunden


Tidligere blev der ofte badet fra de 2 moler, forbudsskilte eller ej. 

alt
Søndre mole med det klinkbeklædte, hvidmalede fyr. 
 


Kort om Espergærde havn

Før 1880 havde det lille fiskeleje Espergærde ingen havn, men alene en beskeden vase af sten og nedrammede pæle. Vasen blev kaldt ”Frederik Jensens vase” . 

I 1880 blev vasen udvidet til en egentlig landingsbro. I takt med udviklingen og med Espergærdes udvikling fra fiskerleje til villaby samt en populær turistby, voksede behovet for en rigtig havn.

Økonomien til den nye havn blev dels skaffet gennem offentlige tilskud og dels gennem private tilskud blandt andet fra de mange landliggere og ikke mindst gennem indtægter fra de populære skovfester i Egebæksvang.

I de følgende år udvidedes den anlagte landingsbro til at blive søndre mole. Fra 1883 kunne man derfor med god ret kalde anlægget for '''Espergærde Havn'''. I 1902 blev den først anlagte nordre mole flyttet længere mod nord ”hen forbi doktorboligen”.  

Den nye havn stod færdig med udgangen af 1904 og dermed havde havnen fået nogenlunde den størrelse den har idag. I sidste halvdel af 1900 tallet er der bygget en mindre bro ud bag fiskebutikken og på nordre mole er bygget en mindre attrap ud.

I 1980'erne blev det røde klubhus opført ved jollepladsen mod nord og samtidig blev den lille trekant ved starten af nordre mole opfyldt og røgovenen blev rejst. Få år senere blev de lave, rødmalede redskabskure rejst direkte på nordre mole.

I løbet af 1980’erne forsvandt de sidste erhvervsfiskere fra havnen og i dag anvendes havnen stort set kun af lystbåde og moderne moleræs.

 

 alt

Vil du have indflydelse?

Hvis du også gerne vil være med til at skabe en bedre by i fremtiden, så er det aldrig for sent at melde sig ind i byforeningen!
BLIV MEDLEM