Et besøg med rundvisning på Kelleris Vingaard er som at gå rundt i et af Frankrigs smukke vinområder.
– Og så ligger vingården lige i Espergærdes baghave.
Byforeningen havde oprindelig planlagt en udflugt til Kelleris Vingaard, men da datoen næsten faldt sammen med vingårdens årlige besøgsdag, valgte vi at koble os på denne. Nogle få medlemmer dukkede op og resten gik glip af en både spændende og lærerig eftermiddag. Disse skal dog ikke snydes for et par snapshots fra turen.
Hovedbygningen inspireret af fransk arkitektur ses i baggrunden af den
Selve vingården blev først etableret i 2001.
Ejeren og vinbonden Søren Hartvig Jensen viser, hvordan man skal klippe overflødige blade bort og samtidig sikre sig, at der var nok grønne blade tilbage til at sikre at kraften via fotosyntese trængte ned til druerne.
Hovedbygningen set fra syd ud til den store terrasse, som er omkranset af lavendel, hvilket kun understreger den franske atmosfære.
En vinkyndig ven af huset fortæller mig, at vingården lagrer på 3 typer træfade, som alle er af eg, men eg fra henholdsvis Ungarn, Frankrig og USA. Vi smagte på en vin lagret på egetræ fra både Frankrig og Ungarn og smagen var ret forskellig, selv om det var samme druesort, årgang etc.
Søren fortæller engageret om sine forskellige druer, hvordan stokkene podes og meget andet.
Flotte drueklaser af rødvinssorten Rondo, der er klar til høst om ca. 5 uger.
Rondo er den sort, der er plantet på størstedelen af marken, da den er robust og egnet til det danske klima.
Det er Rondoen, der danner basis for Vingårdens Utopia rødvine.
Vi fulgte interesseret med i de mange oplysninger. Afstanden mellem vinstokkene er i øvrigt ca.
Der er en dejlig ro på en vinmark. De 4200 vinstokke svarer i øvrigt til
Fra det underjordiske vineri opført i 2007. Det er her alle processerne foregår fra sortering, presning, lagring på træfade, stålbeholdere etc. for til sidst at blive fyldt på flaske og proppet med fineste kork.
Lagring på egetræsfade fra Ungarn, USA og Frankrig. Vingårdens Utopia Rex fra druesorten Rondo lagret på fad af fransk egetræ fik guldmedalje for bedste danske rødvin år 2006. I sammenligning med en fin udenlandsk er den nok lidt sur, men smagt på sine egne præmisser er den med i rivende udvikling inden for danske rødvine.
Hovedparten af de 4200 vinstokke er af rødvinssorten Rondo. Derudover dyrkes og eksperimenteres med sorterne Regent og Leon Millot samt hvidvinssorterne Solaris, Orthega, Phoenix og Zalas Perle.